2018’de Huawei: Duramıyor, durmayacak
Mobil endüstrisi bir okyanus olsaydı, Huawei kesinlikle harika bir beyaz köpekbalığı olurdu. Çin devi hızlı hareket ediyor, sert vuruyor ve uzakta kanlar gibi kokuyor.
Fakat, köpekbalığı gibi, Huawei de taşınmayı bırakamaz. Hiç. Eğer öyleyse boğulur. Rekabet o kadar da şiddetli.
2017’de Huawei, Samsung ve Apple’ın avlanma yerlerine girdi. Kısa bir süre için, Apple’ın dünyadaki ikinci büyük telefon üreticisi olmasını bile yendi. 2018 için büyük hedef ABD’dir, ancak jeopolitik bulanık suların gezilmesi çok zordu. Bu, şirketin suda ölü olduğu anlamına mı geliyor? Uzun bir atış değil.
Gelecek
Huawei artık tüketiciler için egzotik bir isim değil. Son beş yılda şirket, Çin’deki ev pazarından çıktı ve kendini dünyanın en iyi üreticisi olarak kurdu. Şirketin güçlü bir varlığı olmadığı, Amerika’nın en önemlisi olduğu bir avuç büyük pazar var.
Huawei 2017’deki tüm önlemlerle büyüdü. İlk kez Apple’dan fazla telefon sattığı yaz boyunca sonuçta pazar payı kazandı. Huawei, yoğun pazarlama harcamaları sayesinde hem gelişmekte olan pazarlarda hem de Batı’da markasını çimentolamaya başladı. Şirket, 2017 yılında 153 milyon akıllı telefon rekoru kırdı ancak gerçek gelir artışı yavaşladı.
Huawei, 2017’de tüm önlemlerle büyüdü.
Şirket ayrıca, Android Authority’nin Yılın Telefonunu En İyi Android 2017 karşılaştırmasında taçlandırdığı güçlü Mate 10 Pro’yu piyasaya sürerek ürün oyununu yükseltti. Piyasanın en alt kısmında Honor marka telefonlar satışları artırdı ve Asya ve Afrika’da hızla büyüyen pazarlarda şirkete güçlü bir yer verdi.
Huawei’nin Ar-Ge’ye yaptıkları on yıllardır süren yatırımlar 2017’de de gerçekleşti. En iyi örnek, şirketin Qualcomm ve Samsung ile rekabetçi olan Kirin serisi ve bazı yönlerden bir adım ileride. Mate 10 Pro’ya güç veren Kirin 970 SoC, AI işlevselliğine sahip. Samsung’un sadece 2018’in ikinci yarısı ile eşleşmesi bekleniyor. Ayrıca Huawei, 2019-2021 yıllarında 5G genişleme yönünde ilerleme kaydettiğinde, 5G standardına yaptığı güçlü katkılar sayesinde.
Giriş engellendi
CES 2018’in Richard Yu için parlayan bir başarı olması gerekiyordu. Yıllarca süren hazırlıklar sonrasında, Huawei’nin mobil grubunun hevesli CEO’su, şirketin AT & T ile ortaklığıyla şirkete büyük girişi açıklayacak. Ardından siyaset çirkin başını kaldırdı ve AT & T anlaşmadan uzaklaştı. Yu, neler olduğunu açıklamaya çalışan Las Vegas’ta sahneye çıktı.
CES’in en unutulmaz anıydı. Yu, teleprompterin yardımı olmaksızın, iptal edilen AT & T anlaşmasının Huawei için büyük bir kayıplı olduğunu itiraf etti ancak akıllı telefonlarda en iyi tercihin olmadığı için Amerikalı tüketicilerin daha çok zarar göreceğini söyledi.
Yu, Huawei’yi yıllarca hezeyan itibara değinerek “Kalitemizi kanıtladık, gizliliğimizi ve güvenlik korumamızı kanıtladık” dedi.
CES 2018’in Richard Yu için parlayan bir başarı olması gerekiyordu.
CES sonrasında kötü haberler geldi: ABD’li milletvekilleri, şirketleri pazarından etkin bir şekilde kapatarak Huawei ile herhangi bir kapasitede çalışmayı durdurmak için taşıyıcılara baskı yaptı. Sadece bir hafta önce Bloomberg, Verizon’un politik baskı nedeniyle Huawei ile anlaşma yapmadığını da belirtti.
ABD’li taşıyıcılar dünyanın en iyi telefonunu satmayacak kadar karmaşık değil. Sebep ne olursa olsun, Huawei’yi taşıyıcılar tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen ABD pazarında bulamayacağı açık. 2018’de Huawei başta Avrupa ve diğer pazarlar olmak üzere başka yerlerde büyüme kaynakları bulması gerekecek. Bir şirket yöneticisi, The Information’e “Başka seçeneğimiz yok” dedi.
Kapıdaki Düşman
ABD’deki gerilemeye rağmen, Huawei küresel düzeyde rekabetçi kalabilir. ABD, premium telefonlar için dünyanın en büyük pazarıysa da, gelişmekte olan ülkeler tüm gerçek büyümenin gerçekleştiği yerdir. Huawei orada herhangi bir siyasi saçmalık tarafından engellenmedi.
Şirket hızla büyüyen pazarlarda çok aktif, fakat diğerleri de öyle. Buna Samsung ve Apple dahildir ancak Huawei muhtemelen Oppo, Vivo ve Xiaomi gibi Çinli rakiplerinden daha fazla endişeli.
Oppo ve Vivo en büyük tehdittir.
Oppo ve Vivo – BBK Corporation’a ait kardeş şirketler – 2018’de Huawei için en büyük tehdittir. Birleştirilmiş pazar payı Huawei’nin ve hatta Apple’ınkilerden daha büyüktür. Oppo ve Vivo özellikle Çin’de çok güçlü ancak Hindistan’da ve Asya’daki diğer ülkelerde de güçlü. Huawei’nin tüm fiyat noktalarında onlarla savaşması gerekecek ve dağınık olacak.
Baş döndürücü bir Xiaomi, Xiaomi’nin oyun kitabını Onur alt markasıyla kopyalayan Huawei için de sıkıntı yaratabilir. Uzun süredir çevrimiçi satışlarla sınırlı olan Xiaomi, geçen yıl fiziki perakende ağını genişletti ve pazar payını hızlandırdı.
Huawei’nin neden bir saniye bile dinlenmeye niçin izin veremediğini görmek için herkes endişe verici bir şekilde Google’ı da dahil olmak üzere herkesi boş verin.
Ürünlerin konuşmasını sağlayın
Mobil pazar daha önce hiç bu kadar kalabalık ve rekabetçi olmamıştı, ancak Huawei baskıya maruz kaldı. Ürünleri, kalitelerinin, özelliklerinin ve fiyatının gücüne bağlı olarak beş yıl içinde pazarlık evinden en üst raflara gitti. 2018 yılında P20 ve Mate 20 gibi telefonların yanı sıra piyasaya çıkacak yeni Şeref serisinde değişiklik olmayacak.
Huawei, ABD’ye yatırım yaptığı bazı fonları kullanarak, faaliyet gösterebileceği piyasaları ikiye katlayacak. Şirket, tek başına iptal edilen AT & T lansmanı için 100 milyon dolar ayırdı; bu paranın hepsi rakiplerine baskı uygulayan Avrupa’ya ve Asya’ya yeniden yerleşecek.
Mobil pazar daha önce hiç bu kadar kalabalık ve rekabetçi olmamıştı, ancak Huawei baskıya maruz kaldı.
Huawei’nin yaklaşan Google vs Amazon savaşında hangi tarafı seçeceğini görmek ilginç olacak. Google mantıklı bir seçenek gibi görünüyor, ancak Huawei zaten Alexa’yı bazı cihazlarına koyarak bahislerini önledi. Artı, Amazon, Google’ın aksine, Huawei ile telefonlarda rekabet etmiyor. Google Asistanı ve Amazon Alexa, gelecek bilgi işlem döneminin en büyük platformları olmak üzere şekillenen Huawei, kazanan tarafta olmak isteyecek.
Sarma
Büyük beyaz köpekbalığı milyonlarca yıllık evrim geçirdiğinde değişmeden kaldı. Huawei’nin bu lüksü yok. 2018’de Çin devinin kendini değiştirmesi ve önde uzanan büyük zorluklara ve fırsatlara dönüşmesi gerekiyor
Huawei’nin dünyanın en iyi akıllı telefon şirketi olma konusunda ciddiye aldığı açıkça görülüyor. 2018’de bu olmayacak, ancak Huawei, Apple’ı dayak ve dünya genelinde 2 numaralı ödüle layık görüldü. ABD hükümetinin açık düşmanlığı büyük bir aksilik ancak gümüş kaplamanın Huawei, dünyanın her yerindeki en büyük oyuncu olmak için daha motive olacak olması. Ve bu, Birleşik Devletlerin Huawei’yi koruması daha da zorlaştıracaktır.
Son Yorumlar